» ток от растения
начало » ток от растения
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Учени добиха ток от растения

Променят протеините в клетката и улавят енергията за захранване на захарите

(05/15/13) Учени от университета в Джорджия, САЩ, са отрили ефективен начин да получават електрическа енергия от растенията. Те използват процесите на фотосинтезата, при които с помощта на слънчевата светлина въглеродният диоксид се преобразува в органични съединения.

Слънчевите лъчи са използвани от растенията, за да разделят водната молекула на атоми от кислород и водород.


Чрез промяна на протеини вътре в растителната клетка, която съхранява слънчевата енергия, учените може да променят посоката на електроните. Това става чрез подложка от въглеродни нанотръби, които ги извеждат, преди растението да да започне да произвежда захари през тъмнинната фаза на фотосинтезата. “Ние разработихме методика, чрез която да уловим електроните, още преди да са се превърнали в захари”, обясни един от разработчиците на иновацията проф. Рамарая Рамасами.

Доказано е, че за всеки фотон светлина, уловен от растенията, те образуват същото количество електрони. По този начин частиците се конвертират и се превръщат в електричество. При фотоволтаичните инсталации процесът е далеч по-неефективен – те превръщат в електричество едва 12-17% от получената от Слънцето светлина.

Учените от университета в Джорджия смятат, че получените количества ток при конвертиране на растителните протеини засега не са феноменални, но са два пъти по-големи от тези, добити при използването на предишните методи. Авторите на разработката са убедени, че технологията има бъдеще и може да бъде конкурентноспособна дори на фотоволтаиците.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news