» Улица Димитър Пешев
начало » Улица Димитър Пешев
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Вашингтон не иска улица „Димитър Пешев”

Идеята на българското посолство не е одобрена от aмериканския музей


Американският музей на Холокоста във Вашингтон се обяви против предложението на българското посолство улица в града да бъде кръстена на българския парламентарист Димитър Пешев.

Идеята предизвика широки дебати за това дали страната оценява правилно действията на своите лидери по време на Холокоста.

Димитър Пешев е български политик, известен със своята роля за спасяването на българските евреи. На 8 март 1943 г той научава от делегация на свои съграждани от Кюстендил, че съгласно подписаната тайна спогодба с Третия Райх близо 50 хиляди евреи от старите предели на България ще бъдат депортирани в Германия във връзка с т.нар. „Окончателно решение на еврейския въпрос“.

На 17 март Пешев инициира остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортацията, което е подписано от общо 43 народни представители. Заради това на 26 март той е свален от поста си, но безпрецедентният факт, че парламентът дискутира тайните планове за депортацията на българските евреи, допринася за тяхното осуетяване.

Пешев е почетен гражданин на Израел, а през 1997 г. получава посмъртно най-високия български орден „Стара планина“.

Предложението улица във Вашингтон да се кръсти на Пешев ще бъде обсъдено на 28 май в градския съвет. Дебатът подчертава сложността на историята на Холокоста и начина, по който различните държави я възприемат. Трудността произтича и от факта, че историците и еврейските организации продължават да насърчават страните да бъдат искрени за действията си по време на нацизма.

Българското посолство е изпратило запитването си през декември 2012 г. Музеят на Холокоста във Вашингтон пък е бил поканен от градския съвет да даде оценка на достоверността на писмото.
Пол Шапиро от музея се опасява, че „именуването на улицата в памет на един заслужил човек би могло да се използва като инструмент за изменянето на историята”.

Раду Йоанид от музея пък нарича писмото на посланик Елена Поптодорова „груб и непочтен опит да се видоизмени историята на българските евреи, който вреди не само на паметта на жертвите, а и на имиджа на България, която до скоро имаше вид на държава, която правилно гледаше на своето минало”.

В интервю пред АП посланик Елена Поптодорова изразява своето възмущение от реакцията на музея. Тя е обидена от „изключително неприличния отговор” и добавя, че самата тя „винаги е признавала болезнената страна на българската история”.

От музея обаче са притеснени от пронацистката политика на правителството по това време. Освен това твърдят, че самото писмо е написано едностранчиво, без да хвърля светлина върху всички факти.

Както представителите на музея, така и други историци смятат, че писмото не отразява обективно реалността. Американските експерти твърдят, че се пренебрегва факта, че България е била съюзник на нацистка Германия и 11 343 евреи са били депортирани от Македония и Северна Гърция, които по това време са били под български контрол.

Вашингтонският жител Нийл Глик, който се интересува от българската история и пръв се свързва с посолството с идеята за името, смята, че музеят греши като обръща внимание на политиката на тогавашното пронацистко правителство в София, която, обяснява Глик, няма нищо общо с действията на Пешев.

„Нека да не обвиняваме Пешев за злите действия на други хора, а да почетем паметта му за доброто, което е предизвикал”, казва Глик.

Предложението е кръстовището пред българското посолство, намиращо се в Северозападен Вашингтон, да се кръсти „Димитър Пешев плаза”.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news