» наса
начало » наса
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Българи създадоха софтуер за кокошки

Петима програмисти участват с проекта в конкурс на НАСА

(05/01/13) Българи разработиха единствения в света мобилен софтуер за отглеждане на кокошки. Проектът е част от състезание на НАСА. За втора поредна година космическата агенция организира единственото по рода си технологично състезание Space Apps Challenge.

Целта е млади учени и програмисти от цял свят да се опитат да решат 50 от най-наболелите проблеми на планетата. Един от тях, според НАСА, е отглеждането на кокошки. С решаването му се е заел българският отбор.


“Ние предлагаме мобилен и уеб апликейшън, който може да ти помогне да си отгледаш кокошка в домашни условия”, разказва програмистът Кирил Николов. Приложението ChicksBook е първото по рода си в света. Името му е взаимствано от социалната мрежа Facebook. Нашият отбор, в който участват още Иван Жеков, Павел Колев, Стоян Иванов и Атанас Керанов, създава приложението само за 48 часа.

“Да кажем, че имам 4 кокошки. Оттам нататък приложението само ще дава инструкции как да ги отглеждам, как да се грижа за тях. То ще менажира птицефермата, ще изпълнява и ролята на счетоводител. Първата му част е обучителна и е достъпна за всеки потребител. Имаме и специален речник с непозната терминология, с която ще се сблъскат новаците“, разясняват програмистите.
Разработеното от нашите момчета приложение дава информация не само за това кога, как и с какво да се хранят кокошките, количеството автоматично се ъпдейтва спрямо породата на кокошката. Приложението ще дава съвети на начинаещите как да си направят кокошарник, с какви нагреватели да го оборудват, ако се задава буря, ще ги подканва със съобщение по телефона: “Прибери си кокошките!”.

Потребителите ще може да се запознаят с 60 породи, отглеждани на територията на САЩ, да разглеждат яйцата им. Ако броят на кокошките във фермата им надхвърля определения и ги грози санкция, приложението ще подава сигнал на собственика. То ще изчислява и кога храната за кокошките е на привършване, ще посочва най-близките магазини с работното им време, разстоянието до тях. Българският тим е събрал информация за 50 хил. магазина в САЩ и за 20 хил. ветеринарни клиники. А от асоциацията на кокошкарите зад океана са черпили знания за всички събития на континента, свързани с домашните птици. Тъй като в САЩ е забранено да заколиш кокошката си, ако си решил да я сготвиш, трябва да извикаш специалист по умъртвяването на птици. Затова талантливите ни сънародници са систематизирали и тази полезна информация.

Създаването на домашен кокошарник е най-новата мода зад Океана. Хората обаче масово не знаят как да го правят. Всеки щат има различно законодателство – във Флорида по закон можеш да отглеждаш най-много по 6 кокошки, другаде – до 24, в Северна Декота пък е забранено да отглеждаш петел. Любителите на домашните кокошарници се информират от десетки форуми и сайтове. Информацията обаче е разпокъсана, не е систематизирана и леснодостъпна. Това явно е провокирало НАСА да изведе проблема като обществено значим и да търси решение с помощта на високите технологии.

“Затова разработихме този софтуер, който да помогне на хората да отглеждат кокошки в домашни условия и как да го правят по-ефективно”, казва Кирил. От НАСА решават да поощрят най-добрите отбори във всяка една категория.

Нашите момчета ще се състезават на световния финал с призьорите на 80 града от 41 държави от целия свят през юни. А в края на годината най-добрите в световен мащаб ще присъстват на изстрелването на космическата станция MAVEN и ще придобият практически познания по космическо летене.

Тези, които искат българското приложение ChicksBook да спечели, могат да гласуват за нашия отбор на сайта на НАСА http://spaceappschallenge.org.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news