» полени
начало » полени
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Полени атакуват болните от алергии

При 15% от пациентите се проявява и астма

(04/15/13) Рекорден брой полени е бил измерен във въздуха на Атланта в края на миналата седмица.

В четвъртък е имало 8024 частици на кубичен метър въздух, което е абсолютен рекорд тази пролет. В петък полените са били 7809, в събота 4447, а в неделя – 2839.

В понеделник нивото им падна до 1592, съобщиха от Клиниката по астма и алергии в Атланта. Това е най-ниското ниво, откакто броят на частиците прашец във въздуха започна да нараства от 7 април насам.


В понеделник във въздуха на Атланта е имало полени от дъб, бреза, бор и явор.

Поленовата алергия, според специалистите, е най-разпространената и най-усещащата се форма на алергия. Обикновено в периода от март до края на юни, дори юли месец, постепенно започва растежа първо на дървесните видове, после и на тревните видове, които причиняват така наречената сенна хрема - форма на поленовата алергия.

Често хората я свързват единствено с проявите от страна на носа, кихане, сърбеж и зачервяване на очите, общо безпокойство, но не рядко тези симптоми се задълбочават и се превръщат в поленова бронхиална астма, която е сериозно заболяване, посочват алерголозите.


В не по-малко от 10-15% от случаите на поленова алергия се проявява поленова астма. Полените са невидими, защото представляват малки и дребни частици с размер от 10 до 100 микрона, които обаче проникват много дълбоко в дихателната система и лесно алергизират хората.

Основните симптоми са дразнене, зачервяване и сърбеж в очите, кихане, обилен рядък и воднист секрет от носа, сърбеж в глътката, обща отпадналост и нервност, дори лека температура понякога. А когато става въпрос вече за астма, се появяват типични астматични пристъпи, затруднено дишане, особено вечерно време, с упорита кашлица.

Метеоролозите уверяват, че очакват дъждове, които ще пречистят донякъде въздуха от полените. Според метеоролога Карън Минтън от Channel 2 Action News, вероятността от валежи във вторник е 20%, 30% в сряда, 20 на сто в четвъртък и 60% в петък.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news