» евангелие от юда
начало » евангелие от юда
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Евангелието от Юда е автентично

Ученикът на Христос не е бил предател, а е бил помолен от учителя си да го освободи от земно присъствие

(09/04/13) Американският археолог Джоузеф Бараб е открил нови доказателства в полза на автентичността на скандално известното "Евангелие от Юда" в състава на мастилата, с които са писани древноегипетските "брачни свидетелства", съобщи БГНЕС

Ученият представи своите доказателства на годишната конференция на Американското химическо общество в Ню Орлеанс.

"Ако не бяхме се натъкнали на други папируси, които са от същото време и за които са използвани същите мастила, щеше да ни е много по-трудно да докажем автентичността на този документ. Тези папируси станаха ключови веществени доказателства, които ни принуждават да признаем, че мастилото на "Евангелието" не е подправено, каза ученият.

Той, заедно със свои колеги, започна да изследва "Евангелие от Юда" през 2006 г. в рамките на проект на Националното географско дружество на САЩ.

Археолозите проучиха състава на мастилото, изотопния състав на хартията и други нейни свойства и заключиха, че евангелието е автентично. Някои от техните изводи обаче бяха подложени на критики от други учени.

По-конкретно съмнения възникнаха около химическия състав на мастилото, в което отсъстват соли на сярната киселина, които са традиционни при късната античност и ранното средновековие.

Това позволило на критиците да атакуват, че документът не е написан в 1-3 в. от н. е., а много по-късно и е подправен. Бараб обаче се натъква на работата на френски археолог, който изучава египетски папируси от 1-3 в от тн. е. , съхранявани в Лувъра.

Тези текстове са написани със същия тип мастило. Учените предполагат, че това е преходен вариант между мастила на базата на железен сулфат и такива от растителни екстракти.

"Евангелие от Юда" е написано на коптски език и съдържа алтернативна версия за взаимоотношенията между Исус Христос и Юда. Ръкописният вариант на този документ е бил погребан заедно с други документи в библиотека в района на селището Наг-Хамади, където е открит в средата на 20 в.

По време на разкопките евангелието е било откраднато и продадено на черния пазар, където попада в ръцете на колекционери и не вижда бял свят, държано в тайна, до края на 20 век.

Ръкописът е бил в изключително тежко състояние. Екип от специалисти е трябвало да сглобят пъзела от 1000 парчета, за да възстановят 80 % от оригиналния текст.

По 5 различни най-съвременни експериментални методи е изследван ръкописът, за да се докаже автентичността на документа, сравнен с други ръкописи от същата епоха.

Сензационното разкритие в Евангелието на Юда, което е в спор с официално известната от християнската религия история е, че ученикът на Христос не е бил предател, а е бил помолен от своя учител да го освободи от земно присъствие.

„Ти ще се издигнеш над всички тях. Понеже ще принесеш в жертва човека, в когото съм облечен", са цитирани думите на Христос в евангелието на Юда.


Коментирай

Толкова много противоречия, дори на 180о. Да се чудиш,кое е истина.
( Анонимен @ 2013-04-10 20:50:48 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news