» професии образование
начало » професии образование
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Висока заплата без образование!

За въздушни диспечери, медицински сестри и оператори в ядрени централи искат само гимназия

(04/03/13) Дали Хоумър Симпсън има диплома от четиригодишен колеж? И това ли е, което го квалифицира да работи в ядрената централа на Спрингфийлд? От „Семейство Симпсън” не ни съобщават. Но в реалния свят не се нуждаем от бакалавърска степен, за да работим като специалисти по ядрените реактори, като контрольори на въздушния трафик, медицински сестри, мениджъри на строителна площадка или дузини други високоплатени професии.

Според последните данни от Бюрото по трудова статистика, ядрените специалисти получават средногодишен доход от над $75,600. Контрольорите на въздушния трафик взимат дори повече - $108,000. И за двете професии кандидатите трябва да имат повече от гимназиална диплома. Но „повече” не означава бакалавърска степен.

"Високи заплати след гимназията – без диплома за бакалавър” – публикацията в тримесечното издание на Бюрото по трудова статистика описва дузини от високоплатени професии, нито една от които не изисква диплома за бакалавър.

Списъкът съдържа позиции като медицинска сестра ($64,700), мениджър по строителството ($83,800), лъчев терапевт ($74,900), и пилот в търговската авиация ($67,500).

"Това не означава, че за тези професии е достатъчно само да сте завършили гимназия”, казва пред ABC News Елка Торпей, икономист в Бюрото по трудова статистика и автор на статии. Някои хора в тези професии може да имат бакалавърска степен, други не. „Това, което ние търсим, е типичното, което се изисква при постъпване”, добавя тя.

Някои професии, посочени в публикацията, изискват диплома от колеж. Тази категория включва контрольори по въздушния трафик, строителни мениджъри, лъчеви терапевти или технолози в ядрената медицина.

Ако някой иска да бъде въздушен диспечер, трябва да има такава диплома по контрол на въздушния трафик по образователна програма, одобрена от Федералната авиационна администрация (FAA). Според изискванията на FAA, диспечерите трябва да са на възраст до 30 години, да са издържали предварителен тест, да имат медицинско разрешение и позволение за достъп до класифицирана информация. След като бъдат наети, те трябва да преминат най-малко 12-месечен курс в академията към FAA, а след него и допълнително професионално обучение.

Въздушните диспечери са най-високо платени от всички професии, неизискващи бакалавърска степен, според публикацията на Бюрото по трудова статистика.

Другите професии, за които е нужна само гимназиална диплома, а в някои случаи и други квалификации, са: оператори в ядрена централа, кредитни инспектори, оператори в химически завод, монтажници на асансьори.

За операторите в ядрена централа публикацията на Бюрото по трудова статистика казва: „Тези работници контролират ядрените реактори, проверяват ги за неизправности, наблюдават системите за сигурност на централата. Ако е необходимо, правят корекции, съобразени със стандартите. Могат да оперират с ядрено гориво”.

Според публикацията, работата по ядрените реактори крие рискове. Заради това, операторите трябва да бъдат лицензирани от Комисията по ядрени регулации. Това става след поне тригодишен трудов опит в ядрена централа и още една година обучение. Накрая те полагат писмен изпит и минават практически тест.

Роджър Монкарз, шеф на отдела за професионални прогнози по заетостта, коментира пред ABC News , че в Бюрото по трудова статистика правят необходимото за намирането на най-добрите кандидати. Например всяка година Монкарз прави презентация пред Асоциацията на училищните съветници в Америка, в която описва подобен род професии. „Защото те комбинират потенциал за високи заплати с ниски образователни изисквания.”


Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news