» Йейл фолклор
начало » Йейл фолклор
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Хор от „Йейл” виртуоз в BG фолка

Формацията популяризира българския фолклор в много градове в САЩ, изнася и десетки концерти


(03/18/13) „Полегнала е Тодора”, „Дилмано, Дилберо”, „Прехвръкна птичка”, „Вечеряй, Радо” и други хитове от автентичния български фолклор пяха дамите от женския славянски хор от университета „Йейл” в Атланта в събота. Концертът бе залата на „St. Bede’s Episcopal Church”, а формацията имаше съвместни изпълнения с учениците от българското училище „Св. Константин-Кирил Философ“ и самодейния танцов състав „Роса“.

Гостуването на хора бе по повод Международния ден на жената, който чествахме преди седмица, на 8 март.

Турнето на хора в Атланта продължи 7 дни - на 9 март представянето им в Decatur School of Ballet бе за изпълнителите на фолклорни танци от целия свят, след това дамите пяха в Decatur Library заедно с ансамбъл „Калинка” от руското училище в Атланта, в сряда концертът им беше с Ward Afro Klezmer Orchestra, който изпълнява фънк, рок и джаз композиции, комбиниращи оригинални западноафрикански аранжименти с източноевропейски мелодии. Турнето на певиците от „Йейл” продължи в The Goat Farm Arts Center заедно с изпълнители на латино и еврейска музика, а заключителният концерт, организиран от българското училище „Св. Константин-Кирил Философ“, бе в събота.

Хорът от университета „Йейл” е основан през 1969 г. от студентки, които са почитателки на източно-славянския фолклор. Нито една от хористките не е от България, но всички изпълняват с невероятно майсторство българските народни песни.

Страстта към българската музика отвежда някои от изпълнителките в България. Такава е съдбата на Анджела Родел, която е музикант и етномузиколог. Като студентка в университета в Йейл тя става член на хора, където за първи път чува "Мистерията на българските гласове" и се влюбва безвъзвратно в българската народна музика. След като изслушва всички записи, които може да намери, Анджела най-после посещава България през 1995 г. за народния събор в Копривщица. После учи българска филология за една година в Софийския университет и се посвещава на българското народно пеене.

През 1997 г. Анджела се връща в САЩ и започва докторат по етномузикология, а славянската народна музика продължава да доминира живота й - тя води български хор "Супердевойче" в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, пее и записва българска народна музика с група "Бакшиш бойс". Преди 8 г. тя заминава за Пловдив, за да учи народно пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Същата година основава фолк-рок група "Гологан, с която изнася много концерти извън България.

Хорът от Йейл е описан от писателката Елизабет Костова в бестселъра "Историкът". Самата тя е възпитаничка на университета и за пръв път заминава за България през 1989 г., за да събира народни песни. На митингите в София след 10 ноември среща бъдещия си съпруг Георги Костов, компютърен специалист. Двамата живеят в Ан Арбър, щата Мичиган.

"В колежа пеехме в един чудесен хор, Славянския хор на Йейл, и искахме по-добре да изучим корените на аранжираните хорови композиции, които изпълнявахме. Събрахме пари от стипендии и от заплати (тогава работех в един магазин за редки и антикварни книги, където слагах найлонови подвързии на книгите, вдигах телефона и надничах в първите издания на Хемингуей), купихме си самолетни билети и диктофони, разровихме се из библиотеките, разпратихме писма тук-там, звъннахме няколко телефона, натъпкахме брезентовите си раници с дрехи за няколко сезона, обухме туристически обувки и през лятото поехме за Източна Европа", пише Костова в книгата си.

Момичетата от „Йейл” имат издадени седем албума, а в репертоара им присъстват песни като „Полегнала е Тудора”, „Дилмано, Дилберо”, „Прехвръкна птичка”, „Вечеряй, Радо”.

Дамите популяризират българския фолклор в много градове в САЩ, изнасят десетки концерти, правят и уъркшопове.


Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news