» Имиграционна реформа
начало » Имиграционна реформа
сподели във  Facebook  Svejo.net 
ДО МАРТ: Обама натиска за тотална имиграционна реформа
Демократите настояват за закон, който да води до гражданство

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(01/17/13) Американският президент Барак Обама ще натисне Конгреса за бърза и тотална реформа на имиграционната система на страната според източници от Белия дом, цитирани от „Ню Йорк таймс“. Той даде заявка за това още в речта си в нощта на изборите, след като спечели втория си мандат, както BG VOICE отбеляза още тогава, но бързината, с която администрацията работи по законопроекта, е впечатляваща. Независимо от продъжаващите преговори около фискалните въпроси и темата за контрол на оръжията имиграционната реформа не е излизала от фокуса на президента и неговия екип, твърдят от Белия дом.

В момента група конгресмени от двете партии пишат проектозакона, а Барак Обама ще го анонсира в първото за втория си мандат слово за състоянието на съюза на 12 февруари (State of the uпnion address). От администрацията се надяват, че до началото на март законопроектът ще влезе в камарата на представителите, а след това и в Сената.

Барак Обама и демократите ще предложат един закон, който тотално ще промени имиграционната система на САЩ вместо отделни нормативни актове, които да решават проблемите в тази област на парче. Този законопроект ще даде едновременно легален статут на близо 11-те милиона хора без статут в страната, съдбата на т.нар. DREAMers (доведените в САЩ като деца нелегални), ще създаде работни програми за ниско- и високвалифицирани работници. Републиканците досега настояваха тези въпроси да се решават от отделни закони, за да бъде по-леспно тяхното приемане, особено от членовете на тяхната партия, които като цяло са противници на такава реформа, която те определят като амнистия за хора, нарушили закона.

Какво ще включва реформата?
Според проекта, разработван от Белия дом, хората без документи ще трябва да платят глоба, данъци със задна дата, да научат английски език и след определена процедура да получат легален статут, който след време да им донесе и американско гражданство. Последната част е изключително важна за демократите, които са категорични, че не са готови за компромис по темата.

Новият закон ще задължи всички бизнеси да проверяват легалния статут на кандидати за работа и щпе укрепи сега съществуващата система за това eVerify.
Отделно ще бъдат създадени програми, които да доведат нискоквалифицирани и сезонни работници в САЩ, и ускорена процедура за запазване на хората с висше образование, придобито тук. Вероятно ще бъдат създадени и нови видове работни визи, които да намалят чакането за тяхното издаване.

Неясно бъдеще
От Белия дом настояват, че настоящият план не е амнистия, защото хората без документи ще трябва да платят данъци със задна дата и ще им се наложи да положат допълнителни усилия, за да придобият гражданство. Причината за този спор между двете партии е, че имигрантите като група традиционно гласуват за демократите и не е ясно какъв ще бъде дългосрочният политически ефект от привличането на 11 милиона нови гласоподаватели, в каквито ще се превърнат сегашните нелегални. Но резултатите от последните президентски избори ясно показаха на републиканците, че трябва да направят нещо, ако не искат в следващите десетилетия да губят тотално изборите.

Латиносите са най-бързо растящата група гласоподаватели и на 6 ноември 71% от тях подкрепиха сегашния президент Барак Обама за втори мандат. Още на следващия ден много от републиканските стратези и лидери започнаха да говорят за належаща реформа и промяна в реториката на тяхната партия по отношение на хората без статут.

Сенаторът републиканец Марко Рубио, който е от кубински ппроизход, е изгряващата нова звезда на републиканците и през последните седмици той работи активно, за да убеди своите колеги, че такава реформа е необходима. Неговото становище е, че по-голям шанс имат няколко малки закона, които разглеждат различни аспекти на реформата, но той би подкрепил и тотален план за промяна на имиграционната система. За Рубио обаче е важно законът да дава гаранция, че хората, които в момента следват правилата, ще получат приоритет за получаване на визи и зелени карти, а нелегалните ще бъдат изпратени накрая на опашката и ще трябва да изчакат реда си за гражданство без специални преференции.

Много от неговите колеги обаче не са толкова ентусиазирани от подобна промяна и се готвят да блокират законопроекта. Според мнозина републиканци сегашната администрация не полага достатъчно усилия за контрол по границата. Това обаче не е вярно според нов доклад на Института по миграционна политика. Администрацията на Обама е похарчила близо 18 милиарда долара миналата година само за налагане на имиграционните закони. Това е повече от парите, похарчени от всички други охранителни служби, взети заедно (включително ФБР, агенцията за борба с наркотиците и бюрото за алкохол, тютюн, оръжия и пексплозиви). Според института цифрите ясно показват, че опазването на границата и стриктното прилагане на имиграционните закони е приоритет номер едно за Обама. Сега е време за следващата стъпка – реформа. Дума, която мнозина в нашата общност чакат от години да се превърне в реалност.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news