» Имиграционни
начало » Имиграционни
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Чужд паспорт няма да е ID в Джорджия
Нов закон в щата създава още препятствия за хората без документи, включително забрана за сватба

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

(03/29/12) Законодателите в Джорджия са на път да въведат нов, още по-драконов закон срещу хората без документи в щата. Въпреки че повечето щати изчакват решението на съдилищата по антиимиграционния закон в Аризона и подобните на него в други щати, в Джорджия където миналата година приеха подобен нормативен акт, сега обмислят нов, който още повече да затегне примката около хората, които са в тази страна нелегално.

Според проектозакона, който си проправя път през местния Конгрес, чуждият паспорт няма да се приема за документ за самоличност от държавните и щатски агенции и служби. Освен това на недокументираните имигранти ще се отказва достъп до вода и комунални услуги като събиране на боклук и дори отказ за издаване на разрешително за сватба.

До вторник същият закон предвиждаше децата без документи да нямат достъп до щатските училища и колежи, но този текст отпадна, тъй като не можа да събере достатъчно поддръжници. „За нас е важно да бъдат взети мерки за идентификацията и сигурността”, каза авторът на проекта – републиканецът сенатор Бари Лаудърмилк. „Вместо да рискуваме целият закон да пропадне заради текстовете за училищата, аз им казах да ги махнем, за да може законът да се придвижи напред.” Във вторник обаче камарата на представителите в щатския Конгрес не стигна до дебати по закона. Законодателите имат време най-късно до четвъртък да го гласуват, защото тогава е последният ден от тяхната работна сесия за годината. Дори и да бъде приет обаче, той трябва да бъде гласуван и от Сената.

Републиканският сенатор от Джорджия Бари Лаудърмилк внесе един от най-стриктните законопроекти срещу хората без документи в САЩ
Този проект всъщност ще допълни миналогодишния антиимиграционен закон, който беше приет в Джорджия. Части от него бяха блокирани от различни федерални съдилища. Сред тях е изискването полицията да проверява статута на заподозрените, които не могат да покажат идентификация, и превръщането в престъпление да превозваш или даваш дом под наем на нелегален имигрант.


Развръзката по този и другите подобни закони предстои след месец, когато най-върховният съд в САЩ – The Supreme Court, ще дебатира съдбата на първообраза на всички подобни нормативни актове – този в Аризона.

Миналогодишният закон в Джорджия изисква всеки, който търси някаква публична услуга – като food stamps или издаването на професионални лицензи, да покаже „сигурен и проверим” документ, който да доказва легалното пребиваване в средата. Текстът възлагаше на главния прокурор на щата да обяви списък с такива „сигурни и проверими” документи, които да бъдат приемани от институциите. След тях фигурираше и чуждестранен паспорт.

В законопроекта, предложен сега от сенатор Лаудърмилк, се казва, че чуждите паспорти могат да се приемат само ако са придружени от валиден федерален документ, който доказва, че човекът е легално в САЩ.

Във вторник отпадна и изискването за федерален документ за имиграционен статут при кандидатстването за разрешително за брак (marriage license) и за комунални услуги като вода и събиране на боклук. Според автора на закона сенатор Лаудърмилк, цитиран от АП, това били непреднамерени следствия от основните текстове на закона, които поправките би трябвало да коригират.
Коментирай

That's cleared my tohugths. Thanks for contributing.
( Wellington @ 2012-06-07 03:55:31 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news