» Борса
начало » Борса
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Инфарктни индекси
Ролекостър на световните борси предизвиква страхове от нова рецесия, още безработица и фалити

Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com


(08/11/11) Ако сте лекар и погледнете графиките на борсовите индекси от Ню Йорк до Азия, през Европа до Бразилия, ще решите, че са сърдечни диаграми на сериозно болен човек. През последните дни индексите се движат рязко надолу, понякога нагоре и веднага след това обратно.

Ролекостърът на световните пазари започна дни преди да бъде постигната сделката за вдигането на тавана на американския външен дълг. Падането спря за малко, когато политиците във Вашингтон направиха компромис, но веднага след това разпродажбата на акции продължи. В петък индексът Дау Джоунс, който следи акциите на 30 големи американски компании, се срина с над 600 пункта, или близо с 6%. Дори и сравнително добрите числа за разкритите нови работни места през юли не помогнаха. До понеделник вечер над 2 трилиона долара бяха заличени от борсите. Паниката обхвана целия свят, а страховете от нова рецесия се засилиха.

Във вторник обаче Дау Джоунс рязко се повиши с над 430 (3,98%) пункта, след като шефът на Федералния резерв Бен Бернаки обяви, че основният лихвен процент на страната ще остане 0% в следващите 2 години. Индексите S&P и NASDAQ също се повишиха, съответно с 4,75% и 5,29%. Въпреки това в изявлението на Бернаки се отбелязва, че възстановяването на икономиката е „значително по-слабо от очакваното”.

Инвеститорите са предпазливи, макар че много икономисти смятат положението сега за доста по-добро, отколкото през 2008 г., когато започна финансовата криза. Сега банките и компаниите имат много по-големи резерви в кеш и са по-стабилни. Банките пък не дават необезпечени кредити и сегашната нестабилност на пазара е по-скоро първосигнална реакция на безпрецедентното решение на S&P да отнемат отличния ААА рейтинг на САЩ. Другите две агенции обаче – Moody’s и Fitch, запазиха тяхната оценка от тройно А.

Най-големите губещи са банковите институции, като акциите на Bank of America загубиха около 20% от стойността си само за два дни. Цените на петрола също спаднаха, като на американските борси те се търгуваха около 85 долара за барел. В следващите дни това намаление би трябвало да се отрази и по колонките в страната.

Златото претърпя първото си понижение от година насам в петък, когато поевтиня със 7 долара, но в понеделник бързо се възстанови и запази стойността си от над 1700 долара за тройунция.
Експертите в момента съветват, ако парите от инвестиционните ви сметки не ви трябват в следващите 1-2 години, най-добре е да не правите нищо. Според някои дори е отлично време за инвестиции, тъй като акциите сега са изключително евтини.

Гафовете на S&PИнженерът

Марк Мара живее в Ню Йорк и е един от многото, които обвиняват агенцията заради решението да понижи безупречния кредитен рейтинг на страната. Сред критиците на Standard & Poor’s са Белият дом, финансовият секретар Тимоти Гайтнър и много други. Те припомнят черните петна в историята на агенцията. „Когато погледнете в решенията им – от подкрепата им за токсичните ипотеки и как те им дадоха рейтинг от три пъти А, не мисля, че това е агенцията, която трябва да мести каквото и да е. Всъщност те трябва да се преместят... надалеч оттук”, казва Марк Мара.

До деня в, който „Енрон” фалира, агенцията й даваше отличен кредитен рейтинг.
През 2008-ма S&P даваше ААА рейтинг на токсичните ипотеки, от които започна финансовата криза.
И пак тогава - отличен А-рейтинг на фалиралата банка „Лиймън брадърс”, която повлече американската банкова система.
Агенцията пропусна да бие алармата и преди финансовите кризи в Ирландия, Испания и Гърция.

Какво означава намаляването на кредитния рейтинг на САЩ?

Невена Георгиева
www.BG-VOICE.com


Какво е S&P?
Standard & Poor’s е независима агенция, която прави анализи и доставя финансова информация на международните пазари. Данните, които предоставя, са под формата на кредитни рейтинги, индекси, инвестиционни проучвания и оценки на риска.
Компанията съществува от близо 90 години. Има малко повече от 1200 служители.
Върти бизнес за 75 милиона долара на година и оценява над 26 страни по света.

Какво е кредитен рейтинг?
Кредитният рейтинг е мнение (позоваващо се на математически формули) за възможностите на една държава/корпорация/човек да посреща финансовите си задължения изцяло и навреме.

Как S&P калкулира кредитните рейтинги?
Standard & Poor’s комбинира количествени мерки с качествени оценки, като взема предвид предположения или преценки за бъдещи числа и възможности, които не съществуват в момента, но има вероятност да се изявят в близко бъдеще.

Какво означава спадът от ААА до АА+ в рейтинга на САЩ?
S&P представя кредитните рейтинги под формата на оценка, варираща от D до ААА. ААА означава, че организацията има изключително силна способност да посреща финансовите си задължения. АА означава, че оценяваната организация има много силна способност да посреща финансовите си задължения. Разликата може да изглежда незначителна, но не е. Понижението означава, че S&P има негативно схващане за икономиката на САЩ. Ако американското правителство не се захване с незабавни промени в политиката си, които да обърнат негативния ход на икономиката, S&P може да намали кредитния рейтинг на САЩ още повече, което би причинило паника сред инвестиралите или планиращите да инвестират в американския стоков/бондов пазар.

Защо намалиха кредитния рейтинг на САЩ?
S&P понижи рейтинга на САЩ до АА+ поради огромната тежест на американските дългове и дефицит. Не е тайна за никого, че държавата харчи много повече средства, отколкото получава като приходи, и среща трудности при изплащането на заемите си. Въпреки че Вашингтон достигна до решение да вдигне лимита на дълга си, S&P не вярва, че това е достатъчна мярка за разрешаване на американските финансови проблеми. Според агенцията „политическо задръстване е причина за невъзможността на страната да се справи ефективно с проблема”.

Ще засегне ли намалението на кредитния рейтинг живущите в САЩ?
Експертите изразяват мнение, че резултатът може да е повишаване на лихвените проценти за ипотеки, заеми за коли, кредитни карти, студентски заеми и бизнес заеми.

Какво трябва да направи САЩ, за да повиши рейтинга си?
Страната трябва да докаже, че може да посрещне финансовите си задължения – не само чрез вземане на още пари назаем, но чрез поддържане на здравословен баланс между приходи и разходи. S&P намекна, че може да отнеме години на САЩ да възвърне предишния си ААА рейтинг.

Коментирай

Holy Toledo, so glad I clciked on this site first!
( Deon @ 2011-09-11 21:16:30 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news