» Юбилей
начало » Юбилей
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Един обрулен президент
50-годишнината на Обама бе съпроводена с малко поводи за радост

Обама преди и сега: младежкото излъчване го няма, заменено е от побелелите коси
Ваня Ефтимова

www.BG-VOICE.com


(08/11/11) Ако се вярва на историята, да празнуваш половинвековен юбилей в Белия дом рядко е радостно събитие. Президентите, отбелязали петдесет години, докато са на поста, обикновено се оказват и в разгара на политическа битка по време на честването. Сега Барак Обама също се присъедини към клуб 50 и по стара вашингтонска традиция опозицията му честити с политическа криза, заплашваща да дерайлира кампанията му за втори мандат.


Юбилеят миналата седмица бе съпроводен с малко поводи за радост за президента – сделката за тавана на дълга е далеч от желаното, САЩ се оказаха с намален кредитен рейтинг за пръв път, популисткото дясно движение tea party налага все по-безкомпромисен тон във Вашингтон и икономиката продължава да буксува. А и Обама вече

не изглежда като слязъл от корицата на Men’s Health.

Той е видимо отслабнал, побелял и позагубил атлетичната си форма защото рядко има време за баскетбол в Белия дом. Тонът му, призоваващ за зрели и разумни решения, пък звучи твърде предпазливо и неясно в днешните партизански времена. Погрешно или не, впечатлението, че Обама е повече модератор, отколкото политически лидер, вече не изглежда като предимство в разделения Вашингтон.

Така 44-ият президент на САЩ се нареди до останалите обитатели на Белия дом с помрачен юбилей. В историята на Америка седем президенти са отбелязали половин век, докато са били на поста – Джеймс Полк, Франклин Пиърс, Юлисис С. Грант, Грувър Кливлънд, Теди Рузвелт, Бил Клинтън и сега Барак Обама. Всичките, с изключение на Пиърс, се оказват в разгара на политическа битка, когато празнуват, може би защото той е единственият, навършил петдесет години в първата година след поемането на властта, когато опозицията и медиите традиционно са по-толерантни към Белия дом. Всички останали - както сегашния президент, отбелязваха по средата на мандата си или близко до предизборната кампания обстоятелства, които гарантират всичко, но не и безметежно празнуване.

Някои като Бил Клинтън дори побеляха в Овалния офис още по-драстично от Обама. Други от клуб 50, въпреки че статистически принадлежат към по-младите обитатели на Белия дом (средната възраст на избраните президенти на САЩ е около 55 години), загубиха енергията си и оттам и преизбирането си. Четири години начело на огромната и динамична нация със сигурност

разбиват много илюзии и амбиции.

За Обама петдесетгодишнината обаче бе особено безрадостна, защото след продължилите твърде дълго преговори за вдигането на тавана на държавния дълг с 2,1 трилион долара рейтингът му падна до 42 процента. Наистина според анкетата на Pew Research Center американците масово смятат републиканците за виновни за кризата, която за малко да подпали световните пазари. Цели 47 процента не одобряват поведението на консервативните, a 37 процента - tea party, докато демократите са обвинявани само от 30 процента. В същото време обаче опитът на Обама да изглежда като отговорния възрастен сред група незрели тийнейджъри на масата за преговори и да прокара собствената си програма се оказа неуспешен.

Сега президентът, който открито заяви, че постигнатият компромис за вдигане на тавана на задълженията с 2,1 трилиона долара срещу редуциране от 2,4 трилиона долара не е сделката, на която се е надявал, ще трябва да носи политическите последствия от нея. Намаляване на бюджетния дефицит в действителност означава съкращаване на работни места във федералната и щатската администрация, орязване на субсидиите за болници, образование, инфраструктура и инвестиции в научни изследвания. Т.е. точно обратното на онова, което мнозинството американци смятат, че трябва да е приоритет на правителството – създаване на работни места и инвестиции в бъдещето на Америка. Първият транш съкращения на стойност почти един трилион започва още от октомври тази година. Пониженият рейтинг от първокласен на АА+ от една от трите рейтингови агенции Standard&Poor’s със сигурност ще оскъпи обслужването и дефакто увеличава държавния дълг.

Единствената надежда на Обама и демократите сега е да надделеят в 12-членната суперкомисия, която от есента трябва да определи откъде ще дойде около 1,5 трилиона долара намаление на държавния дълг. Непопулярните мерки като съкращаване на субсидиите за лечение на възрастните американци или вдигане на пенсионната възраст на 67 години могат да нажежат страстите достатъчно, за да накарат републиканците да преосмислят неотстъпчивата си политика и да се съгласят на евентуално повишаване на облагането за богатите или поне на широкомащабна данъчна реформа. Така Обама не само ще реши частично проблема с държавния дълг, но и ще запази традиционните демократически приоритети на социалната държава.

За да постигне тази победа обаче, президентът трябва да си върне и енергията на 47-годишния атлетичен и самоуверен кандидат, завладял въображението на американците преди близо три години.

Звезди за ЧРД на Обама

Президентът на САЩ Барак Обама отпразнува 50-ия си рожден ден на 4 август с лавина от събития, връх на които бе барбекю партито във феерично осветената Розова градина на Белия дом. Обама и съпругата му Мишел бяха разчувствани от Стиви Уондър, изпял с вдъхновение сватбената им песен "Ти и аз". А цяла плеяда звезди, сред които и Дженифър Хъдсън (на снимката) го поздравиха с хепи бърстдей.
След вечерята по призива на Обама всички се впуснаха в бурни танци, като мнозинството за удобство се събуха боси. Много от гостите за тържеството бяха от Чикаго – роден град на Мишел, но също мястото, откъдето стартира политическата кариера на президента. Сред тях беше и сегашният кмет на ветровития град Рам Емануел, който преди това беше началник на кабинета на президента.
 
Коментирай

Thanks alot - your answer solved all my problems after seeavrl days struggling
( Oscar @ 2012-02-17 07:50:23 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news