» Световна среща
начало » Световна среща
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Медиите - накъде в кризата
Идва ли краят на хартията и началото на таблета?

Силвия ШАТЪРОВА
www.BG-VOICE.com

(07/21/11) Как се оцелява в криза и накъде вървят българските медии, какво се случи на медийния пазар както в България, така и с изданията навън от страната през последната година? Има ли смисъл държавата да финансира медии и кои, конкурентоспособни ли са те? На част от тези въпроси се опитаха да отговорят медийни спецове и журналисти по време на Седмата световна среща на българските медии. Тази година тя се състоя в холандския град Хилверсум.

Броят на българските медии в чужбина се увеличава

Българската група на летище Амстердам. На преден план е шефът на СЕМ Георги Лозанов със съпругата си Галя Георгиева, издателят Мартин Захариев
Това заяви генералният директор на БТА Максим Минчев при откриването на работната част на срещата. BG VOICE е едно от най-коментираните нови издания сред родните журналисти по света.

Минчев не изключи възможността в навечерието на изборите да се появят още нови медии. В контекста на темата на срещата „Медии и пари“ Максим Минчев посочи, че форумът се организира с финансовата помощ на бизнеса, а не на държавата. Във втория панел на срещата беше обсъдено оцеляването на българските медии в чужбина. Иван Петрински от вестник „Български новини“ в Гърция открои три причини, които са изправили българските медии на ръба на оцеляването – променените условия след присъединяването на България в ЕС, широкото използване на интернет и финансовата криза, нанесла щети на рекламодателите. Според Иван Карчев от Българския информационен портал за Австрия финансовите проблеми могат да бъдат решени чрез отпускането на средства за проекти, които да развиват изданията. Той призова повече институции да се включат в осигуряването на такова финансиране. Карчев даде пример с Държавния културен институт на МВнР, който е финансирал проекта „Културни посланици на България“.

Максим Божилов от Хоризонти” в Торонто поиска закриването на Агенцията за българите в чужбина. Според него това е агенция за българите в България и допълни, че дискусията трябва да е за спасяването на българските медии зад граница.

BG VOICE – новата звезда на срещата

BG VOICE бе представен на срещата от редактора на българския офис на вестника Силвия Шатърова
Специално внимание генералният директор на БТА Максим Минчев обърна на най-новото печатно издание на българите в САЩ – BG VOICE. Оказа се, че той вече е познат на повечето български журналисти в САЩ и Канада. Журналистите, присъстващи на срещата, както и представителите на бизнеса и медийните спецове проявиха интерес към нашия вестник, като му пожелаха да запази темпото и професионализма, с които е направен.

BG VOICE се откроява от останалите имигрантски медии с много авторски текстове и различен дизайн, който напомня списание, коментираха колегите по време на срещата.

Българските медии тичат след победителите

Мнението е на медийния експерт и издател Мартин Захариев.

По думите му печатът дава широко поле за изява на поръчковата журналистика, знаят се и тарифите на журналистите, за да „публикуват“ или „да не публикуват“. Икономическите зависимости и принуда, които в крайна сметка са и политически, раждат журналистически слугинаж и разяждат ценностната система на професията, коментира Захариев.

Нито едно правителство не пожела да си развали отношенията с електората и да въведе общественото финансиране на електронните медии, каза Мартин Захариев. Според него това би го лишило от най-мощния лост на влияние над медиите. Те пък невинаги се притесняват от близостта си с управляващите, смята той.

„Медийният преход завърши, идва друга епоха - тази на концентрацията“, заяви Захариев. През последната година се наблюдава спад на средствата за реклама, те са значително подценени, докато през първите години на второто хилядолетие са били на другия полюс, значително надценени.

Според него трудно ще бъде разбит двуполюсният модел на телевизиите, които владеят и основния рекламен пазар - Би Ти Ви и сателитните й канали, както и „Нова тв” заедно с двете „Диема”.

Прогнозата: Който спечели младите, ще спечели битката

Законодателната власт бе представена от депутати от медийната комисия в Народното събрание
Блоговете, социалните мрежи са новите медийни канали. Видеото е №1 в предпочитанията на потребителите, заяви Захариев. Новите медии идват с новите млади, а те са с фрагментирано познание и идентичност. Поколение, което не може да се концентрира. Потребителите между 18 и 30 години нямат търпение. Всяко отлагане при тях води до дискомфорт. Те искат забавление и нямат време да го получат тук, затова отиват другаде, нямат търпение да променят света и затова отиват там, в другото пространство, а не са тук. Само за една година пазарът на таблети в световен план се е покачил с 6 млрд. долара, сочи статистиката. „Не си ли in в тази работа, ще си out“, завърши Захариев.

С медийната концентрация журналистиката ерозира

Засилването на медийната концентрация води до сериозен упадък на журналистиката. Това каза Петър Волгин от БНР по време на панела „Медии и собственост“.

По думите му този процес се извършва заради контрола и цензурата, а не в името на професионализма. Най-често срещаната практика у нас е година-две преди избори да се купуват или създават медии, в които се наливат сериозни суми, а след изборите или се закриват, или се намалява чувствително финансирането им, допълни Волгин.

Линията на поведение на собствениците се променя според това как се сменя властта, смята той.

По думите му жълтата преса е придобила ореола на крепител на свободата на словото, след като на читателите е станало ясно, че информациите в нормалните медии се контролират.

Според Бистра Георгиева, главен редактор на в. “Банкер“, младите журналисти трябва да се насърчават да бъдат по-агресивни по отношение на истината и да не си налагат автоцензура. Според нея в момента те търсят медии, където да получават повече пари за сметка на свободата.

Чудесата на България тръгват на турне по света

Десетте чудеса на България тръгват на турне по света, за да достигнат до всички чужденци и българи емигранти, стана ясно по време на срещата. Наши емигранти ще предлагат туристически пакети на сърби и американци, за да обиколят родните земи по стъпките на траките и прабългарите. Созопол, античен Несебър, Перперикон, тракийското светилище Татул, Белоградчишките скали, Мадарският конник, Велики Преслав, римският град Деултум край с. Дебелт, Царевец и Рилският манастир ще бъдат точките, на които чужденците ще стъпят и ще научат повече за страната ни и миналото й. Емигрантите избухнаха в аплодисменти и сълзи в очите, докато главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова разказваше за инициативата, в която се включиха над 1 млн. българи с гласуване през интернет. "В период на криза българите имат нужда да се обърнат към корените си. Вестник "Стандарт" винаги е работил за патриотични каузи", заяви Бозукова. Тогава спонтанно собствениците на родни медии зад граница предложиха да се направят туристически пакети, които да се предлагат както на чужденците, така и на сънародниците ни, които се връщат за почивка в родината. Част от нас работят и в туристически фирми, така че няма никакъв проблем за това, обясняваха хората.
Картините от прекрасните ни хилядолетни паметници, озвучени с ритмите на българска музика, докараха сълзи в очите на сънародниците ни. Залата се изпълни с носталгия по родината. "Цял ден чакам този панел", заяви развълнувана Бойка де Ванегас от списание "БГ стил", което излиза в Испания. Дамата бе сред десетките, които искаха да качат клипчетата на електронните издания на вестниците си, както и да сложат линк към интернет страницата за 10-те ни съкровища.


Коментирай

Alright alrghit alright that's exactly what I needed!
( Katherine @ 2011-10-23 06:52:59 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news