» Дипломати
начало » Дипломати
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Бизнесмени са новите консули в Чикаго и ЛА
Ясен Дараков
www.BG-VOICE.com

Марин Димитров ще бъде новият консул в Лос Анджелис
(07/21/11) Правителството избра и одобри девет нови генерални консули, които ще заемат местата, освободени от служители на бившата Държавна сигурност. Сред тях е мисията в Чикаго. В Лос Анджелис пък нямаше генерален консул от близо година заради изтекъл мандат.

Повечето от деветимата нови дипломати са с икономическо образование и с опит в частния бизнес в световни компании. Това важи и за новия консул в Чикаго – Симеон Стоилов, който е магистър от Икономическия университет във Варна. В кариерата си е трупал стаж на управленски позиции в областта на продажбите. В момента работи като маркетингов директор на холдинг в България, насочен към предлагането на небанкови финансови услуги.


В Лос Анджелис генерален консул ще е Марин Димитров – магистър по английска филология от Софийския университет. Той е завършил и бизнес администрация в Университета на Линкълншир и Хъмбърсайд, Великобритания. Работил е в търговската служба на посолството на Великобритания в София (1994-2001) и ръководител на СТИВ във Великобритания (2001-2005). В момента е директор за България на чуждестранна фирма, предоставяща консултантски услуги.


„Целта да се изберат хора с такъв опит и образование е да се стимулират бизнес контактите между България и САЩ”, заяви пред BG VOICE посланикът ни във Вашингтон Елена Поптодорова, която току-що приключи серия от срещи с американски бизнесмени (повече виж на стр. 9). От години дипломатите обясняват, че работата на генералните консули не е свързана с издаването на паспорти и присъствие на български събития, а с разширяването на отношенията между съответните райони и България. Повечето имигранти обаче не виждаха това.


С новите назначения от Външно се надяват да положат нов фокус върху привличането на нови инвестиции в страната.


Правителството прие в сряда промените в закона за дипломатическата служба. Според акта хора, свързани с бившата Държавна сигурност (ДС), няма да имат право да стават посланици, генерални консули, генерални директори, директори, началници на сектори в Министерството на външните работи и други. Въпреки че опитите за ограничаване на кадрите на ДС в други закони вече паднаха в Конституционния съд, Младенов обясни, че в случая не става дума за лустрация, тъй като не лишава никого от правото на труд, а ограничава заемането на определени длъжности.


БСП вече обяви, че възнамерява да сезира Конституционния съд, ако законовите промени бъдат приети.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news