» Образование
начало » Образование
сподели във  Facebook  Svejo.net 
След публикация в BG VOICE
Заверяват дипломите на учениците в САЩ
Закон ще урежда статута на училищата ни зад граница

Николета Кравченко
www.BG-VOICE.com

(07/18/11) Дипломите на децата, които учат в българските училища в САЩ, ще бъдат заверени тази година, каза пред BG VOICE министърът на образованието Сергей Игнатов. Той беше в Чикаго миналия уикенд за първия форум на българските училища в САЩ и по света. Първи за проблема със заверката на дипломите писахме в предишния брой на BG VOICE.
Министърът е изпратил писмо с инструкция до посланика ни във Вашингтон Елена Поптодорова. Тя приветства решението, което е временно и касае само тази учебна година. Поптодорова обаче поиска и цялостно решаване на проблема с нашите школа в чужбина.

Министър обеща, че до края на годината и законът за легализиране на BG училищата извън родината ще бъде приет. „Всяко училище в чужбина, което желае да бъде признато, ще спазва критерии и ще получи статут като всяко друго българско училище“, обясни Игнатов.

Проблемът според Игнатов е, че не всички български училища в чужбина спазват критериите, въведени от българската държава. „Някои водят занятията в недобра база и самите те не са под самите изисквания, учителите също“, каза министърът.

Идеята на форума, който се проведе през уикенда в Чикаго, бе да стане ясно бъдещето на българските училища зад граница. В момента нашите школа тук действат извън закона. Причината е, че няма нормативен акт, който да урежда статута им. Българските училища в чужбина вече са над 180, а през септември може да са над 200, каза министърът.


Организаторът на форума Боянка Иванова (дясно) от „Джон Атанасов” Чикаго е доволна от постигнатото
Досега те работеха на ръба на закона, по една стара наредба от времето на комунизма, която разрешаваше създаването на такива школа към посолствата за децата на дипломатите. По време на първия мандат на посланик Елена Поптодорова изключение беше направено за първите български училища в Чикаго да работят по тази наредба. Последните две години обаче се нароиха много такива школа. „Аз съм ги преброила, дори съм направила карта. 23 са българските училища в САЩ, в 13 щата”, казва Боянка Иванова, директор на „Джон Атанасов” в Чикаго и организатор на форума. Контролът върху качеството на обучението е един от най-сериозните проблеми за представителите на държавата ни в чужбина.

Освен статута предизвикателство е и финансирането на тези училища. Според конституцията изучаването на българския език е задължително за всеки гражданин. Ето защо Камелия Конакчиева-Трибулен, която е българска учителка във Франция, иска държавата да поеме издръжката на българските училища в чужбина.


„В образованието има един принцип – ако то е задължително, трябва да е безплатно, за да им осигуриш достъпа. Освен това този принцип, това, което не казах на г-н Игнатов, но ще му го кажа, е, че този принцип е написан черно на бяло в новоизлязлата харта за основни права в Европейския съюз. То не е нещо ново. То е просто факт, че когато едно образование е задължително, то трябва да е безплатно за учениците“, казва Конакчиева.


Камелия Конакчиева от училище във Франция смята, че след като образованието по български език е задължително, то трябва да се издържа от държавата
През последните 2 години повечето училищата зад граница са частично финансирани от министерска програма „Роден език и култура зад граница”. Останалата част от издръжката се плаща от спонсори, родители и доброволен труд, тъй като повечето учителки не получават пари или са на минимално заплащане.


„Въпросът е, че това си остава задължение на държавата, казва Трибулен. Когато се появи човек с желание да си поднови лична карта, да си изкара паспорт. Когато децата навършват 14-годишна възраст, идват в консулския отдел, за да си подадат документите. Най-елементарно е там държавният служител да му връчи списъка с училищата и да каже ти трябва да учиш.“


Учителите са доволни и на сегашното финансиране по правителствената програма. За тази учебна година школата в САЩ са получили почти 450 хиляди лева за издръжката на около 1000 ученици тук.

Надеждата на учителите е, че министърът на образованието ще спази своята дума да приведе закона в сила и че до края на годината ще има и позитивен отговор за финансирането на тези училища.

„Има много добри училища и има и такива, които живеят по старата схема. Затова трябва законодателно да го легализираме и направим този проект. В момента се трансферира образователната система в целия свят. Търсят се отговори на други въпроси. Сега младите искат да се реализират. Трябват добри ръководители и да бъде в интерактивна среда“, казва министърът.

По план новият проектозакон за образованието трябва да влезе в парламента до края на годината.
Сергей Игнатов:
Училищата ще се признават, ако отговарят на критерии

Интервю на Ясен Дараков
www.BG-VOICE.COM

- Българските учители по света сега де факто са извън закона, защото няма закон, по който да работят. Как ще решите този проблем?
- С приемането на новия закон за образованието. Българско училище ще бъде всяко, което отговаря на критериите, за да бъде признато образованието, което получават децата. И тези критерии ще бъдат подобни на критериите в сегашната програма „Роден език”, която сега ги финансира. Естествено е, че ще бъде процентно съотношението в изучаването на българските институции и българските училища. Законодателната промяна ще вгради едни критерии. Всяко училище, което желае, ще спазва тези критерии и ще получи статут на училище към българското посолство в съответната страна, независимо къде се намира. Консулите, посланиците ще имат право да подписват удостоверенията на тези училища, както сега сме дали писмо на Елена Поптодорова във Вашингтон да подписва тези документи.
- Това писмо, което тя поиска и вие сте й изпратили, важи само за тази година?
- То важи само за тази година, защото законът предстои да влезе в парламента до края на годината. Това, което с моя екип обсъждаме, е още преди законът да се приеме, да има постановление на Министерския съвет, още отсега да въведем това нещо, за да може преди началото на новата учебна година през септември хората да знаят, че има статут.
Естествено е, че някои от тези училища ще трябва да покрият критерии. Защото някои водят занятията в недобра база или самите учители невинаги отговарят на самите изисквания, а те трябва да имат съответното образование.
- Основният мотив на посланика да започне този дебат за подписването на дипломите е притеснението за качеството на обучението. Кой и как ще осъществява контрола?
- Няколко екипа вече направиха преглед на дейността на няколко училища в Европа. Тази група формулира и критериите. Има много модели, по които да се осъществява контролът – като например съвременните технологии. Голяма част от отговорите могат да бъдат представяни по този електронен начин. Не си го представям да натоварвам екипи да обикалят всички училища.
- Тук идва въпросът дали бедна държава като България има ресурса да подпомага училищата на богати общности като тази в САЩ, Канада, Англия...
- Аз мисля, че държавата подкрепя себе си по този начин. В днешно време имигрантската общност не е тази, която беше преди години. Сега всеки българин, воден от работа или по някакъв проект или нещо друго, може да отиде да живее на друго място. Неговото дете трябва да продължи образованието си, за да не се налага да почва отначало, като се върнат в родината. Ето защо ние трябва да уредим статута на тези училища, тай като светът се променя динамично.
- Смятате ли, че като цяло българското образование отговаря на нуждите на съвременния свят, на бизнеса?
- В момента мога да ви кажа, че нито едно образование по света не отговаря на тези нужди. Дори и образованието в САЩ подготвя добри изпълнители, но не подготвя добри работодатели. При нас проблемът е, че нашето образование не подготвя и добри изпълнители. В България обучението е насочено към обем и съдържание. Всичко това се наблъсква в главите на децата.
За да направим закона, прегледахме и Държавните образователни изисквания, които не са пипани никога. Сега ориентираме тези стандарти към знание, което младият човек да може да използва.
В последните години българското образование е много различно. Има много добри училища и има и такива, които живеят по старата схема. Затова трябва законодателно да направим този проект. В момента се трансферира образователната система в целия свят. Търсят се отговори на други въпроси. Сега моят екип се опитва да анализира какви ще бъдат младите възпитаници през 2024 г. Концепцията е ориентирана към детето-ученик и развитието на индивида в интерактивна среда, за да може да прояви своите качества.
И ако училищата не се погрижат за това сега, през 2024-а ще се стовари един свят, който е непознат за завършващите.


Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news