» Сенат
начало » Сенат
сподели във  Facebook  Svejo.net 

В Джорджия приеха строг антиимиграционен закон
     Индиана е на път да последва примера с подобен на аризонския нормативен акт

(04/26/11) Джорджия стана вторият щат в САЩ след Аризона, който прие миналата седмица изключително тежък закон срещу нелегалните имигранти. Законодателите в Индиана също напредват с подобен акт. В южния щат живеят около 10-15 хиляди българи. В темата от брой 3 на BG VOICE предупредихме за опасността подобни текстове да бъдат приети в дузина щати.

Според новоприетия закон в Джорджия всички работодатели трябва да проверяват дали техните служители имат право да работят в САЩ чрез системата E-verify. Също така законът позволява да бъде проверяван статусът на лица, арестувани по обвинения, различни от имиграционните - например DUI или спиране за автонарушение.

Според приетия текст полицаите могат да проверят статуса на всеки, който не може да предостави валидно ID, и ако полицаят вярва, че човекът може да е извършил криминално деяние.
По начина, по който е написан законът, „криминално деяние” може да означава дори и най-обикновено спиране за превишена скорост, смята Чарлс Кук, който е един от най-добрите имиграционни адвокати в страната. Кук, който е републиканец и практикува в Атланта, е противник на приетия закон.

Губернаторът на щата Нейтан Дийл заяви, че ще подпише документа, който бе подкрепен предимно от консервативната част от населението на Джорджия. Те обвиняват нелегалните имигранти – предимно от Латинска Америка, и децата им за високата безработица в щата, пренаселените училища и увеличаване на престъпността. Онези, които за против закона, смятат, че той ще доведе до расистки разправи.

Негативи

Противниците на приетия текст твърдят, че Джорджия ще се изправи пред много съдебни дела, които ще се точат с месеци, утежнявайки допълнително бюджета на щата. В момента се водят 7 дела срещу аризонския SB 1070. Заради закона някои от имигрантите вероятно ще напуснат щата, което пък от своя страна ще се отрази негативно на пазара на недвижими имоти и местните бизнеси – ресторанти, магазини.

Работодателите, които ще загубят работна ръка, ще трябва да наемат легални служители, на които обаче ще трябва да плащат по-високи заплати. Това означава поскъпване на крайния продукт. Най-силно ще пострада силно развитият селскостопански бизнес в щата.

Фермерите твърдят, че програмата E-verify е неточна и това ги изправя пред риск от съдебни дела, ако откажат работа на човек, за когото системата грешно покаже, че е нелегален.
По отношение на престъпленията някои наблюдатели смятат, че този закон не само няма да изгони имигрантите, ами ще увеличи икономиката в сянка, дори кражбите на самоличности и лични документи.

Законът срещу имигрантите в Джорджия бе дебатиран няколко седмици в местния конгрес. Бяха обсъдени няколко версии. Още по времето на дебатите представители на селското стопанство и ресторантьорството се възпротивиха на проекта. Някои депутати тогава акцентираха върху бойкота, който настъпи в Аризона след приемането на техния закон. Други – предимно републиканци, пък заявиха, че законът си е добре и той най-накрая трябвало да бъде пример за конгресмените.
Според едно проучване в Джорджия има около 480 хиляди нелегални имигранти, което е с около 20 000 повече от Аризона.

Другаде

Съседният на Чикаго щат Индиана, където живеят много българи, също е на ръба от приемането на подобен нормативен акт, който мина на четене в местния парламент. Според него бизнесът ще трябва да проверява статуса на работниците, но пък за разлика от Джорджия и Аризона полицаите няма да проверяват за статута на имигрантите само по „reasonable suspicion” (основателно съмнение). Понятие, за което много адвокати предупредиха, че дава възможност за расистко профилиране. „Нали не мислите, че ако бял мъж си е забравил портфейла у дома, ще бъде проверен дали е легален или не”, казва адвокат Чарлс Кук. Финалният вот на текстовете в Индиана е следващата седмица.

Флорида също предвижда подобен закон, но щати като Небраска и Колорадо отхвърлиха подобни текстове.

Съдбата на тези нормативни актове лежи в решението, което федералният съд ще вземе по делото United States vs. Arizona. Преди седмица съдиите потвърдиха, че най-драконовските мерки от аризонския закон няма да се прилагат, докато не излезе решение по делото. Мотивите за това бяха, че е текстовете са антиконституционни. Правни експерти казват, че от това може да се направи и извод за цялостната позиция на федералния съд по спорния закон в Аризона. Вероятно обаче решението по него ще стигне и до Върховния съд (The Supreme Court).


Коментирай

:(((((((((((
( Анонимен @ 2011-05-01 01:53:06 )
Thanks guys, I just about lost it looknig for this.
( Pradeep @ 2012-08-14 22:11:52 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news