» Икономика
начало » Икономика
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Идват по-евтини разговори до България?
    КРС сваля тройно цените на едро за разговори към родината от 1 април

(04/22/11) Вероятно сте забелязали, че телефонните разговори до България са значително по-скъпи от която и да е друга държава в Европа. И независимо дали ще ползвате карта за обаждане, международен план с отстъпка от вашия мобилен оператор, минута разговор с роднини и приятели струва между 30 цента и 2 долара. Причината за това винаги е била една и съща – високата цена, която българските мобилни оператори искат от партньорите си по света.

Сега обаче това ще се промени след като Комисията по регулиране на съобщенията (КРС) обяви, че принудително налага тройно поевтиняване на цените на едро за разговори към България от 1 април. Така регулаторът на практика изравни цените, които чуждестранните оператори плащат на българските телекоми, с тези, които "Мобилтел", "Глобул" и "Виваком" плащат помежду си за осъществяване на разговори в мрежите им.

КРС намалява цените за терминиране на входящи международни гласови повиквания до 0.13 лв./мин. И посочва в съобщение до медиите, че свалянето е заради "пазарното поведение на операторите, което е в разрез с европейската регулаторната рамка". Това е и първата ефективна регулация на цените, които чуждестранните телекомуникационни оператори трябва да плащат на българските телекоми.

До момента цената за терминиране на входящи международни гласови повиквания е била на свободно договаряне с мобилните оператори, обясниха от КРС за в. "Дневник". От "Виваком" коментираха, че "средната цена на тези разговори е била 21 евроцента (около 29 американски цента)", което е тройно над новия таван, наложен от регулатора.

От една от най-големите компании за евтини разговори Hermesphone приветстваха решението на КРС. За BG VOICE те коментираха, че купуват минутите от голяма международна компания, но очакват тарифите да поевтинеят съвсем скоро. Тогава и те ще намалят цените на минута разговор до България. Този ход вероятно ще бъде последван масово от всички подобни компании, включително и от международните гиганти google voice и skype, които основно разчитат на печалба от обем, а не надценка.

Според КРС на пазара в България има "конкурентни проблеми, изразяващи се основно в прилагане на прекалено високи цени за терминиране на международни повиквания спрямо цените за терминиране на национални повиквания". След влизането в сила на регулациите те ще бъдат изравнени.

Коментирай

You Sir/Madam are the enemy of conufiosn everywhere!
( Ulan @ 2012-03-16 08:42:29 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news