» Рожден ден
начало » Рожден ден
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Две години BG училище в Атланта

(02/17/11) В деня на влюбените българското училище в Атланта „Св. Константин-Кирил Философ” празнува втори рожден ден. То е едно от най-бързо развиващите се училища в САЩ. За двете години съществуване над 120 българчета са преминали обучение там, а броят на записалите се през настоящата учебна година е рекорден - 60 ученици.

Създателят на училището Силвия Чифудова разказва, че в началото е било най-трудно заради скептичното отношение на българската общност в Атланта. „Авторитет се изгражда с много работа, хъс, ентусиазъм, свежи идеи, вяра и любов,” обяснява успеха Чифудова.

Тази година проектът на училището е класиран на шесто място сред българските училища в САЩ в програмата на образователното министерство, която подкрепя школата в чужбина.

За втория си рожден ден екипът на училището си подари изцяло обновен интернет сайт с модерна визия, професионално изработен и предоставящ актуална информация за всичко, което се случва в училището. Децата могат да намерят там домашните си задания и да споделят своите творения.

- Какво се случи през тези две години, г-жо Чифудова?
- Най-важното промениха се нагласите, че „щом е българско училище не е модерно“ . Напротив, оказва се точно обратното. Децата, които успяват да преминат обучение и по българската образователна система доказват, че са достатъчно умни и способни, а родителите им са достатъчно интелигентни, за да не допуснат децата им да са неграмотни на родния си език. Поради това се нароиха много училища в цяла Америка, но от тук вече стои въпросът за качеството.

- В какви условия се обучават българчетата в Атланта?
- На първо място училището ни е признато от посолството ни във Вашингтон и в края на всяка учебна година издаваме удостоверения за завършен клас,които се признават от МОМН. Друго предимство е, че тук работят млади, ентусиазирани и модерно мислещи преподаватели, които умело съчетават традициите и съвременните образователни методи.
За всеки ученик са осигурени чисто нови учебници и тертадки, благодарение на просветното министерство. Имаме достъп и до най-новите книжки, помагала, игри, дискове, което мотивира децата да участват в учебния процес.
Единственият проблем за сега е, че залите, с които разполагаме в момента са недостатъчни за обхват на всички желаещи да се включат в обучението.

- Какво правите за да по-доброто представяне на нашата страна тук?
- Опитваме се да организираме събития, които да популяризират страната ни в Америка. През април сме поканили немско училище, руско училище и американско училище, които заедно с нашето ще вземат участие във „Вечер на народите“. Всяка страна ще направи кратка презентация на английски език,втората част е парад на национални костюми и танци, а третата е „шарена трапеза“, където ще бъдат изложени и оценени най-вкусните национални ястия на страните-участнички.

- С какво най-много се гордеете?
- От всичко споменато до тук най-голямото постижение е любовта на децата и родителите. Тяхната всеотдайност и подкрепа е достатъчна, за да не си позволим крачки назад и да си пожелаем да празнуваме още много рожденни дни.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news