» Пари
начало » Пари
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Емигрантите в САЩ пращат по-малко пари на роднините си в България

(01/03/11) Българските емигранти в САЩ и Канада пращат по-малко пари на роднините си в роднината от тези в Европа. Това показва проучване на Българската народна банка (БНБ) за потока емигрантски пари. Според експерти причината е не че те изкарват по-малко пари, а че хората зад Океана по-бързо спират да пращат пари на роднините в България. Голяма част от тях работят предимно за себе си и не толкова, за да пращат помощ на роднините.

Цифрите сочат още, че най-щедри са българите, работещи в Италия. Според официалните данни там живеят към 70 000 български граждани. Ако половината от тях пращат пари към родината, тогава излиза, че всеки един от тях праща средно по 370 лв. всеки месец. Това прави над 4400 лева годишно. Пребиваващите в Испания успяват да заделят по 280 лева на месец за близките си в България.

Статистиката на БНБ обаче не може да отчете от кои държави са се увеличили трансферите на емигрантски пари и от кои са намалели. Данните показват, че общата сума на парите се е увеличила с 4,2% през изминалата година. Всички страни обаче остават с непроменен дял  в общата сума на трансферите. САЩ осигуряват 22% от цялата сума. Към края на 2010 г. се очаква приходите от

емигрантски трансфери от САЩ да бъдат 307 млн. лева.

Живеещите в Испания ще пратят 267 млн. лв., а тези в Италия - 151 млн. След тях по абсолютна стойност идват Гърция, Великобритания и Германия. .

Според проучването едва половината от българските гурбетчии пращат пари на близките си, които живеят у нас. Според данните около 40% от работещите емигранти трансферират пари по официален път. Други 15% пък си признават, че ползват неофициални методи да изпращат пари вкъщи. Близо половината от родните гастарбайтери обаче признават, че нямат възможност да пращат средства, въпреки че работят на постоянна работа.

Интересно е, че въпреки глобалната финансова криза през последните две години българските емигранти явно не само са запазили работните си места, но и са съумели да започнат да пращат повече пари. Така например емигрантите в Испания са увеличили средната сума, която изпращат месечно в България с около 10 лв. през 2009 г. и с още 10 лева през миналата година.

През май идват най-големите суми

Традиционно най-силният месец, в който се изпращат най-много пари е май, съобщава в. "Монитор". Поне през последните три години тогава са пристигали най-много пари - с 20% повече отколкото е осреднената месечна стойност. Като цяло пролетните месеци дават най-голям приход.

СРЕДНА МЕСЕЧНА СУМА, ИЗПРАЩАНА ОТ РАБОТЕЩИ В ЧУЖБИНА БЪЛГАРИ:

  • Италия 370 лв.
  • Испания 280 лв.
  • Франция 240 лв.
  • Германия 240 лв.
  • Великобритания 213 лв.
  • Австрия 211 лв.
  • САЩ 200 лв.
  • Гърция 120 лв.
  • Канада 115 лв.
  • Турция 57 лв.
Коментирай

Анализаторите от родна България май не правят разлика м/у гурбетчии и емигранти.В западноевропейските държави живеят предимно гурбетчии,т.е. хора които отиват там с целта да работят,да спестят колкото се може повече,и да се върнат в БГ.И в повечето случаи са без семействата си.Докато в САЩ,Канада и Австралия живеят хора дошли със семействата си,да останат завинаги или за по-дълъг периот от време.
( емигрант @ 2011-01-08 21:05:03 )
Правят всякакви анализи, от безсмислени по-безсмислени, но не направиха единствено нужния анализ: ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ ИЗБЯГАХА ОТ БЪЛГАРИЯ ?
( Анонимен @ 2011-02-01 13:40:48 )
То и без задълбочени анализи на всеки му е ясно,защо "избягахме".Това е супер наглост.Принудиха ни да емигрираме,а сега дори пресмятат парите,които пращаме на роднините си.
( емигрант @ 2011-02-06 02:15:52 )
Превърнаха странатата ни в робовладелческа държава-позволявайки на олигарси да получават по2 милионалева хонорари асемействата на хиляди българи живеят в мизерия затова българите бягат от България.
( анонимен @ 2011-02-16 05:47:53 )
То не останаха хора в България, че да им пращат пари! България се нуждае от по добра политика насочена към емигрантите и тяхното привличане обратно в страната. Надявам се че тази нова партия "Другата България" ще успее да промени мнението, че емигрантите са нужни единствено за да пращат пари в България и ще се наложи мнението че България иа нужда от тези емигранти не вън, а вътре в държават ! Първата стъпка към това е именно да покажем на емигрантите че държавата се променя и да премахнем някои от безсмислените закони вредеящи на емиграцита.
( Владислав Киряков @ 2011-04-29 06:44:44 )
I seacrehd a bunch of sites and this was the best.
( Leidy @ 2012-01-09 13:31:49 )
И на това ли ще се издържа икономиката ни - на помощи от роднини . Тоест да имаме консуматорска, а не производствена икономика . Каква е тенденцията - захранваме местния бизнес , той от своя страна не ни възнаграждава със средства достатъчни за преживяване под формата на заплати ..ние продължаваме да консумираме използвайки тези долорови/паундови/еврови левове.
Аз не вярвам ,че нашите предприемачи не са способни да вдигнат заплатите и пак да бъдат на икономическа печалба .Каква икономика искаме като средно статистическия българин не е платежоспособен .....
( Георги @ 2012-01-31 14:39:45 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news