» Агенти
начало » Агенти
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Консулът ни в Чикаго ченге на ДС

(12/14/10) Управляващият консул на България в Чикаго Валентин Дончев е бил щатен служител на бившата Държавна сигурност. Това стана ясно, след като комисията по досиетата оповести резултатите от проверката си в структурите на МВнР. Новината ядоса дотолкова външния министър Николай Младенов, че той написа на страниците си в Twitter и Facebook: „Нямам думи! В мен се заражда един голям гняв и решителността ми става непоклатима”.

Роденият през 1960 година Дончев е бил назначен за разузнавач към ДС през 1988 г, две години след като постъпва на работа във външно министерство. „Нямам коментар, не съм запознат с решението на комисията.” Това бяха думите на конусла ни в Чикаго помолен да коментира оповестените резултати от проверката. Валентин Дончев отказа да коментира и какво точно е вършил за репресивните служби.

Един от първите ни посланици в САЩ в зората на демокрацията - Георги Пейчинов също се оказа в списъка. Пейчинов сега е посланик в Пекин. През 1985 година е бил вербуван от ДС като секретен сътрудник с псевдонима Стрелец.

В списъка е и бившият ни посланик в Португалия Альоша Неделчев. Интересна подробност е, че негова секретарка в началото на дипломатическата си кариера е била добилата по-късно скандална слава с еротичните си снимки в интернет Лила Георгиева – сега консул в Чикаго.

Ето и още няколко имена на дипломати, работа в САЩ с картонче в архивите на репресивните тайни служби:

  • Райко Райчев – постоянен представител в ООН от 2007 г., секретен сътрудник на ДС от 1985 г. с псевдоним Велин, Велин-1, Велин-2
  • Стоян Тончев – първи секретар, временно управляващ консулството в Ню Йорк от 2000 до 2002 г., агент Тони
  • Огнян Пишев – сътрудник на ДС, посланик във Вашингтон от 1990 до 1994 г.
  • Димитър Костов – постоянен представител в ООН, посланик в Ню Йорк, от 1990-1992 г.

Въпросът с бъдещето на бившите сътрудници на службите ще бъде разгледан още на днешното заседанието на кабинета. След това външният министър Младенов ще обяви какво решение е взело правителството. В МВнР отдавна се обмислят варианти за въвеждане на лустрация за дипломатите.

191 български дипломати от общо 462-ма проверени се оказали с агентурно минало. По закон се проверяват посланиците, генералните консули и зам.-ръководителите на дипломатическите мисии. Около 40 от тях заемат и в момента дипломатически постове.


Коментирай

Hallelujah! I nedeed this-you're my savior.
( Priest @ 2012-01-09 15:54:27 )
Искам да попитам този нещастник Валентин Цанев Дончев колко деца има всъщност, защото всичко друго мога да приема, но не и да се отречеш от собствената си кръв и да криеш факта, че имаш само две деца - на 5 и на по-малко от 5 години от жена, която не е първата ти пред обществото и пред Бога!!! А чия е дъщеря Ви Цанка на доста повече от5 години, г-н Дончев, която е прекрасна млада жена и която имам честта да познавам? Може би не си спомняте дори факта, че е кръстена на собствения Ви баща - АБПФК? Моят също е такъв, но, за разлика от Вас, аз не го крия и се гордея с това!!!
( Светлана Георгиева @ 2012-01-09 18:24:43 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
11/21/2017
Сашо, Сашка, Цанко, Александър, Александра
11/23/2017
Екатерина, Катя
11/25/2017
Стилиян
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
 
  Форум  
   
реклама
» ПОСЛЕДНИ СНИМКИ » ОЩЕ НОВИНИ
СНИМКИ ОТ ГОЛЕМИЯ BG КОНЦЕРТ НА МАЯ НА 11 ФЕВРУАРИ 2012
реклама
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news